השתלת קרנית
לפני שמדברים על ההליך הרפואי של השתלת קרנית, כדאי להבין מהי הקרנית ומה תפקידה. הקרנית נמצאת בחלק הקדמי של העין. כשהיא במצב תקין היא שקופה וניתן לתאר אותה כמעין חלון דרכו עוברות קרני האור אל חלקן האחורי של העיניים. תקינותה של הקרנית והפעולה שהיא עושה מאפשרת לנו לראות באופן תקין וצלול. אך לעתים, הקרנית אינה שקופה בשל סיבות שונות ומצב כזה יכול לפגוע באיכות הראייה.
מה יכול לגרום לצורך בהשתלת קרנית?
מחלות שונות בקרנית, זיהומים, חבלות או פציעות, מחלות בעיניים שעשויות להביא לעיוות בקרנית, והליכים רפואיים שונים, עלולים לגרום לנזקים בקרנית. פגיעה מסוג זה בקרנית עשויה לגרום לבצקת שפוגעת בראייה.
במצב של נזק לקרנית מומלץ לפגוש מומחה בתחום הקרנית. המומחה יבדוק את מצב הקרנית ויקבע אם וכיצד ניתן לתקן או לשפר את הראייה בעזרים חיצוניים, טיפול לא פולשני אחר או שהפתרון המתאים ביותר הוא הליך השתלת קרנית.
ביצוע השתלת קרנית מתורם
כיום, קרנית היא איבר שנתרם על ידי אדם שנפטר ובחר מבעוד מועד לתרום את איבריו או שמשפחתו החליטה לתרום את איבריו. השתלת קרנית היא תחום שהתפתח מאוד בשנים האחרונות. כיום ניתן לבצע הליך השתלת קרנית בזמן לא ארוך, להבטיח אחוזי הצלחה גבוהים ושיפור משמעותי בראייה תוך פרק זמן קצר יחסית. התפתחות משמעותית נוספת בתחום היא היכולת לבצע ניתוח חלקי.
אם בעבר הליך השתלת קרנית דרש להסיר את הרקמה כולה, כיום ניתן להסיר רק את החלק הפגוע ולהחליפו ברקמה חדשה. אפשרות חדשנית זו מאפשרת החלמה מהירה יותר וסיכויים פחותים לסיבוכים.
ביצוע השתלת קרנית בתאים האחוריים
לעתים, הקרנית נפגעת דווקא בשכבות האחוריות שלה. כדי לטפל בחלקים אלה ניתן לבחור בשני סוגי ניתוחים – DSAEK ו-DMEK.
באפשרות הראשונה מושתלת דיסקה דקיקה המחוברת לקרנית בבועת גז. באפשרות השניה, הנחשבת להליך המתקדם ביותר, מקולף במהלך הניתוח החלק הפגוע ובמקומו משתיל הרופא תאים בריאים שמודבקים אף הם בבועת גז. בשיטה זו אין כלל צורך בחיתוך. זהו הליך מורכב אך בעל אחוזי הצלחה טובים.